Thursday, December 6, 2007

Hej mamma!

Aningen motvilligt har jag nu givit min bloggadress till mamma. Det slank ur mig rätt smärtfritt men sedan kom det reflexmässigt: Ojj, vad har jag skrivit där egentligen?!

Ja du, mamma lilla, du får skrolla själv och låta dig oroas, förfäras eller vad du vill. Jag skriver visst mest trista saker om mina joggingrundor och popmusik.

Visste du förresten att några av titlarna till Tomas Andersson Wijs kommande album är
  • So long
  • Simmat för långt
  • Sommar på speed
  • Träden sjunger
  • Sena tåg

Nähä, jag tänkte väl det att det var nyheter för dig. Något att suga på när du går med hunden eller tar båten för att åka och handla. Eller inte.

Ha det schwan i alla fall!

/Din förstfödde

Wednesday, November 14, 2007

Önskelista

1. Herrmiddag i Lund den 7 december. Min årliga chans att få rumla runt med grabbarna och låtsas att jag är ung igen, en livsnödvändig ritual.
2. Kamera till min fru. Så att hon kan odla en hobby och ta fina bilder på våra barn.
3. Nya hörlurar. Stora sköna hörlurar som ändå är så smidiga att jag kan ha dem till min mp3-spelare.
4. Dokumentär-DVD om OMD. http://www.omd-dvd.com/get_dvd.php
5. Musik i hela huset. Nåt fancy system som gör att jag kan göra spellistor på datorn i källaren men spela upp dem i till exempel vardagsrummet.
6.Portabel hårddisk. För backupplagring av all min digitala musik.
7. En inramad förstoring på bild av våra barn på tröskeln till ett hus i Wämöparken.
8. En tröja. Jag har ju inte särskilt många.
9. Träningskläder. Joggingkläder, men inget svindyrt märkestjafs för proffs. Mer träningsoverall typ.
10. Jeans. Ett par till att alternera.

Friday, October 12, 2007

Jogg-blogg

Bana: Hästö
Tid: 3.43.7 (31.45.1)
Placering: 24
Kommentar: Vansinnigt sega ben, närapå kramp redan efter fem minuter. Hyggligt lopp, jämfört med de senaste veckorna, men inte så bra som jag väntat mig. Trodde verkligen att det skulle lossna rejält i dag, men stumheten sitter i.

Wednesday, October 10, 2007

Jogg-blogg

Bana: Wämöparken
Tid: 23.15.7
Kommentar: Efter att ha kämpat ner en antydan till förkylning och bytt batteri på min klocka stod jag åter på startlinjen till min nya Wämöparksrunda i dag. Och äntligen kom i alla fall en liten antydan om att formen är på väg uppåt. Trots att jag, efter att ha utvärderat premiärrundan, ha lagt på cirka 150 meters löpning spöade jag med bred marginal förra veckans premiärlopp. Och det kändes bättre i kroppen än på länge. 23.15.7 är helt OK och jag tror knappast att jag kan komma mycket under 22.40 ens i toppform.

Jag har nog ännu inte det extra som behövs för att gå neråt 32 blankt eller bättre på den betydligt tuffare och längre Hästörundan. Sist blev det 34.22, men på fredag tänker jag i alla fall hoppas på 33 blankt.

Thursday, October 4, 2007

Farväl fabriken!

Min son fyller år i dag. Hans födelsedag sammanfaller märkligt nog med en rad andra händelser i stort och smått. Till exempel är det kanelbullens dag i dag. Och det var den 4 oktober någon gång på 80-talet som de borgerliga partierna valde att ha sin årliga protestmarsch mot det omstridda påfundet löntagarfonder.

Och nu, i dag, när familjens nyblivne treåring öppnat sina paket och jag sitter på bussen till jobbet, ja då är det just denna dag som de börjar demolera den gamla Stärkelsefabriken mitt i Lyckeby. Snacka om symbolik! Ut med det gamla, in med det nya. Och ve oss nostalgiska stackare som vill behålla båda. Inte för att en gamal fabrik på något sätt kan mäta sig i värde med mina barn. Men fick jag välja skulle fabriken få vara kvar och åldras tillsammans med min son.


Det handlar förstås mindre om byggnaden i sig och mer om vad den står för, vilken känsla den skänker vår by. Ett monument över närsamhällets betydelse, som ett slags trots mot storskalighet och globalisering, ett minne över en värld då nyheter färdades i hälsosamma hastigheter och vida världen inte var ett musklick bort. Då grannarna och byalaget var viktigare än Idol-Knuts rattfyllor eller Britneys hårmode. En värld som var mer inskränkt, fördomsfull och patriarkalisk, men tryggare och lättare att begripa.


Farväl fabriken! Länge leve min son!


De fem mest minnesvärda sakerna med den 4 oktober:


1. Min son föddes detta datum år 2004.

2. Min bästa kompis Lars föddes också detta datum, 1971.

3. Lyckeby stärkelsefabrik revs detta datum 2007.

4. Borgarnas årliga protestmarsch mot löntagarfonder på 80-talet inföll på detta datum.

5. Kanelbullens dag.


Stärkelsefabriken på bilden har inget med fabriken i texten att göra.

Jogg-blogg

Bana: Wämöparken
Tid: 23.22.9
Kommentar: Sagt och gjort. Nu har jag valt ut en ny kortdistans som ersättning för den nedlagda Wämöparksrundan. Och efter att ha inventerat både Gräsvik och Bergåsa bestämde jag mig för... en ny Wämöparksrunda. Parken är trevlig, trafikfri och lagom kuperad för en bana som fokuserar mer på snabbhet än på uthållighet. Formen håller i sig, det vill säga den är konstant dålig. Jag tycker att jag har ett hyggligt flås i början av loppet men kroppen svarar inte som den borde och jag blir snabbt seg och matt i motlut. På korta distanser som denna kan jag ändå hålla emot hyfsat. Skulle tro att min maxkapacitet ligger ner mot 22.20. Men nu får det bli som det blir med toppformen. Jag har ingen aning varför den inte kommer och kan inget göra åt det mer än att fortsätta springa på. Det viktigaste är att jag håller igång någorlunda fram till vintervilan.

Tuesday, October 2, 2007

Jogg-blogg

Bana: Bergåsa/Västa Mark
Tid: -
Kommentar: En avbruten löprunda är också en löprunda. Åtminstone om man betänker att jag hängde med genom alla de grymma backarna i Västra Mark, hade varit i gång i 20 minuter när jag klev av, och därefter joggade åtminstone fem av de nio minuter det tog mig att gena till mål.
Efter flera veckors slit borde formen vara på gång, men det är den inte och i dag tog det emot för mycket att tänka på att plåga livet ur sig i treminutersbacken vid Gräsvik bara för att stappla i mål på sisådär tre minuter sämre än pers. Jag kan det där nu. Det är inte så att jag ger upp, men nu blir det ett lite annat upplägg den tid som är kvar innan vintern. Det ska vara roligt och träna också. I övermorgon ska jag ut igen och muta in en ny kortrunda, som ska ersätta den numera nedlagda Wämöparksbanan. Det blir kravlös och lätt träning, så får det vara som det vill med formen tills allvaret börjar igen till våren.

Friday, September 28, 2007

Jogg-blogg

Bana: Hästö
Tid: 34.23.5 (Personbästa: 31.45.1)
Placering: 43
Kommentar: Formen borde vara på väg men är det inte. Jag har ingen aning varför det går så trögt. I dag kändes det åtminstone bra i början, men i uppförsbackarna tar jag slut direkt. Framförallt är det seghet i kroppen, snarare än att pulsen går över max. Det är bara att glömma och gå vidare. Nu springer jag i alla fall två gånger i veckan igen, så det borde snart lossna.

Wednesday, September 26, 2007

The Hitparade v 39

Jag borde byta blöja på dottern. Men jag vill bara ner till datorn i källaren. Vet att jag måste tömma diskmaskinen. Men vill mycket hellre till min spellista för ny musik på I-tunes. För barnrumpor och skinande rena tallrikar i all ära, veckans smajl i vardagen står M.I.A. för. Jag har länge insett hennes storhet och att jag borde älska hennes halsbrytande röra av gengrer och politiska uppstudsighet. Men jag har inte riktigt orkat med kaoset i ljudbilden. Det blir lite som att titta på tv, lyssna på radio, surfa på Youtube och läsa saga för barnen samtidigt. Men så finns den bara där, näst sist på nya albumet "Kala". Paper Planes. Ett repetitivt reggaestuk byggt på en gammal Clash-låt. Klockren melodi och så refrängen, med ljud av pistolskott och klirrande kassaapparater och budskapet att allt M.I.A. vill göra är att skjuta dig och ta dina pengar. Texten är förstås en ironisk kommentar till hur alla färgade ses som potentiellt kriminella och terrorister av ett paranoiadrabbat USA. Titeln är förstås en anspelning på 11 september. Jag blir bara så glad, både åt den smittande musiken, som ofelbart får mig att dansa, och budskapet, som inte är nytt men sällan förmedlats med så mycket kaxig humor.

Konstiga låtar finns det fler av bland veckans nykomlingar och när jag ändå svamlar en massa om mina barn kan jag berätta att treårige sonen tycker att Animal Collective bryter mot reglerna med sin hetsiga elektrodänga "Peacebone". "Nej, inte göra så konstigt" säger han, härmar sedan låtens hackiga beat och skrattar åt de lätt hysteriska kvinnliga sånginslagen i refrängen.

Och Mando Diao har gjort något konstigt, åtminstone från deras egen, rockiga horistont. Nya singeln, vars titel är alltför lång, är bubblande folkpop, och låter som om någon vattenkammat The Pogues och lärt dem att findricka.

Topp 5:

1 (1) The Hives - Tick Tick Boom
2 (2) Jens Lekman - And I Remember Every Kiss
3 (ny) M.I.A. - Paper Planes
4 (4) Peter Jöback - Stockholm i natt
5 (5) Jens Lekman - A Postcard To Nina

Övriga nykomlingar:
7 Mando Diao - If I Don´t Live Here Today, The I Might Be Here Tomorrow
14 Animal Collective - Peacebone
17 Richard Hawley - The Sea Calling
20 Dieter Schön - Mary Jane

Listan i sin helhet finns i listpärmen hemma hos Jens.

Tuesday, September 25, 2007

Jogg-blogg

Bana: Bergåsa/Västra mark
Tid: 37.42.4 (Personbästa: 34.31.0)
Kommentar: Västra mark revisited. Med blysteg. I dag var kroppen mycket tydlig. Redan i första backen, efter mindre än en minuts löpning, kände jag att det var kört. Stumt och jobbigt hela vägen. Denna runda är min allra tuffaste och finns inte formen är den vansinnigt jobbig att ta sig an. Jag kan i alla fall vara nöjd med att jag faktiskt sprang igenom den och varken gav upp eller tog så slut att jag stod helt still. Men 3.11 efter pers, klart man hade hoppats på bättre.

Thursday, September 20, 2007

Jogg-blogg

Bana: Hästö
Tid: 34.29.3 (Personbästa 31.45.1)
Placering: 45
Kommentar: Aj då! Hästöbanan är alltid ett bra kvitto på hur det står till med formen. Och det står till mycket sämre än jag trodde. Med utgångspunkt i de ändå hyggliga resultat jag gjort på sträckan Bergåsa-Lyckeby trodde jag att jag i dag skulle ha en rimlig chans att gå under 33 minuter blankt. Men i backarna på Hästö och i Wämöparken kommer man inte undan om man fuskat med träningen. Det har helt enkelt blivit för lite löpning (och kanske för mycket god mat och dryck) de senaste sex veckorna. Hoppas på snar bättring och att få uppleva ytterligare en formtopp innan vinterkylan stänger säsongen.

Tuesday, September 18, 2007

Jogg-blogg

Bana: Bergåsa-Lyckeby
Tid: 44.46.6 (Personbästa: 43.20.0)
Placering: 21
Kommentar: Är några dagar sen med inrapporteringen och helst skulle jag helt vilja glömma loppet. Det var jobbigt med stort J som i jävligt stumma ben. Detta trots att jag gick ut löst för att kunna få en behagligare resa och bättre disponering av loppet än häromsistens. Men redan efter en kvart var jag urseg i benen. Här var det inte tal om att gå på för hårt i Gullberna-backen, utan om att överhuvudtaget orka över krönet. Nu gick det väl inte fullt så långsamt som det kändes. 44.46.6 är ändå ingen katastrof. Men det är bara att erkänna att formen just nu inte är tillräcklig för att riktigt orka den långa sträckan. Nu blir det ofrivillig vila i någon vecka på grund av mycket annat att göra men nästa vecka ska jag pröva lyckan på de något kortare banorna på Hästö och Bergåsa.

Monday, September 17, 2007

The Hitparade v 37

The Hives. Nr 2. Seriously? Är inte deras bröliga overdrive-rock rätt så långt från så gott som allt annat som brukar klättra på min hitpard? Jo, vars. Så jag vill bara föregå sarkastiska kommentarer om att jag omfamnar Hives för hajpens skull. Icke! Jag var minst sagt skeptisk till "Tick Tick Boom" och dess klyschiga Offspring-refräng de första gångerna jag hörde den på radion. Sedan tog jag på mig hörlurarna och allt förändrades. Jag blev medveten om nyanser och detaljrikedom som jag trodde var oförenlig med gitarrock i den hårdare skolan. Men det funkar! Jag kan både skrika lungorna ur mig och njuta av detaljer i den uppenbarligen dyra produktionen och nyanser i Howlin´ Pelles frasering. När hördes senast så här omsorgsfullt tillverkad musik?

The Radio Dept. gör en adorabel tolkning av den fina gamla Go-Betweens-balladen "Bachelor Kisses" och trillar självklart rakt in på topp 3. Inte långt efter kommer forne Moloko-sångerskan Roisin Murphy, som med "Let Me Know" har fått till en riktig stänkare i house-pop-krysset. Och så Lekman, ständigt denna Lekman! Nu går souliga pärlan "A Postcard To Nina" in som nummer 6. Införskaffa genast Lekmans nya album och njut av historien om hur Lekman spelar pojkvän åt tjejen han är kär i för att hon inte vågar berätta för sin pappa att hon är lesbisk. Storyn, med sin omsorg om detaljer, borde genast omvandlas till filmmanus och rollbesättas med Robert DeNiro som den katölske pappan.

Lite längre ner, ett oväntat och spännande samarbete. Duran Duran i maskopi med Justin Timberlake och produktion av Timbaland. Det låter väldigt lite Duran Duran men väldigt mycket 2007 om "Nite Runner". Modigt! Jag lovar att aldrig mer använda ordet dammig i samma mening som Simon Le Bon.

Topp 5:

1 (1) Jens Lekman - And I Remember Every Kiss
2 (8) The Hives - Tick Tick Boom
3 (ny) The Radio Dept. - Bachelor Kisses
4 (ny) Roisin Murphy - Let Me Know
5 (2) Peter Jöback - Stockholm I Natt

Övriga nykomlingar:
6 Jens Lekman - A Postcard To Nina
8 Pacific! - Hot Lips
17 Duran Duran feat. Justin Timberlake - Nite-Runner
19 Alicia Keys - No One
20 Common - Misunderstood

Listan i sin helhet finns i listpärmen hemma hos Jens.

Thursday, September 6, 2007

Jogg-blogg

Bana: Bergåsa-Lyckeby

Tid: 44.22.4 (Personbästa: 43.20.0)

Placering: 13

Kommentar: Äntligen tillbaka igen, efter en ganska lat semester och ytterligare ett par veckor då jag inte kunnat avsätta tid för att springa. Med tanke på detta gjorde jag en helt OK tid på långa rundan i går. Man ska aldrig underskatta en utvilad kropp. Men inte heller överskatta en otränad kropp och det var där jag hade problem i går. Jag skenade iväg som bara den, yster som en kalv på grönbete. Efter nio minuters löpning låg jag 18 sekunder före pers, efter halva loppet 26 sekunder före. Jag visste hela tiden att jag borde slå av på takten men jag hade fått in en skön rytm och kunde inte låta bli att trumma på, bära eller brista. Naturligtvis brast det. Som så ofta var det den lilla men ack så branta backen vid Gullberna som tog första knäcken. Trots det, och trots att jag fick stanna av trötthet ett par gånger, höll jag undan och ledde med 23 sekunder, med drygt 10 minuters löpning kvar. Sedan kom den sista, sega stigningen uppför Bengtsavägen och det var inte första gången i sommar ett lopp tog en dramatisk vändning. På toppen av backen var jag plötsligt 22 sekunder efter pers och hade 21 sekunder tillgodo på näst bästa tid. Med blåsor i fötterna och snudd på krampkänning i benen släpade jag mig den sista biten in mot mål och skar mållinjen 1 minut och två sekunder efter pers och på tiondelen samma tid som min näst bästa notering. Snacka om att det rann iväg på slutet! När jag gick och lade mig på kvällen var jag fortfarande skakig i benen.

Monday, September 3, 2007

10 av 16

Så är vi halvvägs genom US Open och min och tennisvännen Christians sedvanliga tipstävling. Led ett bestod i att tippa vilka som går till åttondelsfinal. Jag satte medelmåttiga 10 av 16 namn, medan min kumpan lyckades pricka in nio. Följden blir att jag leder med 1 535 poäng mot 1 350 inför kvartsfinalerna.

Här mina tips (med facit inom parentes):

Federer (Federer)
Gasquet (Lopez)
Berdych (Berdych)
Roddick (Roddick)
Davydenko (Davydenko)
Lee (Lee)
Haas (Haas)
Blake (Blake)
Robredo (Gulbis)
Youzhny (Moya)
Hewitt (Monaco)
Djokovic (Djokovic)
Gonzalez (Wawrinka)
Ljubicic (Chela)
Ferrer (Ferrer)
Nadal (Nadal)

Sunday, September 2, 2007

The Hitparade v 35

Lekman tar över. Det var på lut redan förra veckan att Jöback tappade lite fart. Och i tävlingen om höstens pampigaste ballad tar nu världens näst bästa Jens kommandot. Och som han vräker på! Stråkarna ökar i kraft i versen, fångas upp av blåset strax före refrängen och så brakar det loss med en ljudvägg där pukorna nästan får kämpa för att höras och Lekman sträcker sin röst så långt det någonsin går. Det var bra länge sedan en låt gick så mycket på repeat som "And I Remember Every Kiss" gjort den senaste veckan. Och bjussade jag på Jöbacks fantastiska Clark Olofsson-vers häromveckan är det inte mer än rätt att nu citera Lekman i textmässig toppform:

"I remember that night, it was lovely
By the lake in your daddy´s 240
I would like to keep the memory of that kiss as it is

Things get more complecated when you´re older
Before you know it you are somebody´s soldier
You get a gun and you name it after a girlfriend"

Till sist, två veteraner är tillbaka och i riktigt god form: Debbie Harry och Bruce Springsteen gör entré med nya singlar på plats 18 respektive 16.

Topp 5:
1 (2) Jens Lekman - And I Remember Every Kiss
2 (1) Peter Jöback - Stockholm I Natt
3 (3) Richard Hawley - Tonight The Streets Are Ours
4 (5) Feist - One Two Three Four
5 (4) José Gonzalez - Down The Line

Nykomlingar:
14 Sumo & Juvelen - It´s Good
15 Ronderlin - Three Times
16 Bruce Springsteen - Radio Nowhere
18 Debbie Harry - Two Times Blue
20 Pacific! - Break Your Social System

Listan i sin helhet finns i listpärmen hemma hos Jens.

Friday, August 31, 2007

Santoro - en förlorare med äran i behåll

Fabrice Santoro, min stora tennisidol, förlorade som väntat i andra omgången av US Open mot James Blake. Men först efter fem tuffa set och en kamp mot kramp såväl som mot stjärnan på andra sidan nätet. Efter 6-4 till Blake i femte och avgörande set handlade det som så ofta förr inte om resultatet, utan om hur den 34-årige magikern från Paris hade lekt fram sin tennis på banan. Efter matchen blev spelarna stående vid nätet. Santoro uppger att han tackade Blake för att han haft en härlig kväll och mycket kul på banan. Blake hade på presskonferensen följande att säga om Santoro:

"He is a credit to the game. I'm in awe of someone that at 34 years old, as many Grand Slams as he's played, to go out there and battle for five sets, in singles and doubles, and probably in the mixed, too. To play that many matches, and the brand of tennis that he plays. He's not an Ivo Karlovic who goes out there and gets 50 free points on his serve; he's got to work for his points. It's incredible to be doing that still at this age. I hope my body can hold up the way his does."

Monday, August 27, 2007

Sensationsgubbe till US Open-final

Tennissimulatorn har i vanlig ordning tickat för fullt i helgen. Och om man kan beskylla apparaten för att ha lämnat lite väl säkra förutsägelser de senaste Grand Slam-turneringarna får väl årets US Open ses som en frisk motpol. Eller vad sägs om att åldermannen Fabrice Santoro går till final? Ja jag vet, han är min älsklingsspelare genom alla tider, men det ahr verkligen inte påverkat viktningen i simuleringen. Santoro hade visserligen knapp fördel att vinna mot Montanes i första omgången, men skulle sedan få storspö av James Blake i runda 2. För att inte tala om hur chanslös han skulle vara i matcher mot Nikolay Davydenko eller Roger Federer. Men, men...

Här är resultaten från omgång 4 och framåt, med svenska resultat i tillägg:

Rd 1
Nicolas Massu-Thomas Johansson 75 62 36 62
Jonas Björman-pablo Guzman 36 75 64 62

Rd 2
Jonas Björkman- Andy Murray 64 26 63 64

Rd 3
Hyung-Taik Lee-Jonas Björkman 62 64 63

Rd 4
Roger Federer-Richard Gasquet 62 64 75
Andy Roddick-Fernando Verdasco 64 62 63
Nikolay Davydenko-Lee 60 63 76
Fabrice Santoro-Benjamin Becker 64 75 61
Tommy Robredo-Mikhail Youzhny 46 26 76 64 63
Novak Djokovic-Lleyton Hewitt 63 62 67 76
Fernando Gonzalez-Danai Udomchoke 63 64 61
Rafael Nadal-David Nalbandian 75 26 63 64

QF
Federer-Roddick 61 46 64 62
Santoro-Davydenko 64 36 16 63 62
Djokovic-Robredo 63 61 61
Nadal-Gonzalez 76 46 64 76

SF
Santoro-Federer 64 75 46 64
Djokovic-Nadal 63 46 75 75

F
Djokovic-Santoro 62 63 63

Friday, August 24, 2007

Pervo-Jesus

Namn: Jesus Jones



Placering: 91




Vilka är Jesus Jones?: Sångaren och låtskrivaren Mike Edwards band Jesus Jones kom fram mitt i Madchester-vågen och deras blandning av gitarrdriven pop, samplingar och beats var långt ifrån främmande för dåtidens poppublik. Möjligen kan man säga att Jesus Jones var mer begåvade än de flesta på att snickra snygga refränger med Beatles-harmonier. Samtidigt gick de längre åt techno-hållet än de flesta, i synnerhet på det tredje, underskattade albumet "Perverse" 1993. Sin största framgång fick Jesus Jones 1991 med singeln "Right Here, Right Now". Under andra hälften av 90-talet gick karriären utför men Jesus Jones hann med ytterligare två album, varav det sista, "London", kom 2001.




Jens+Jesus Jones=sant: 1993 var jag alltjämt en mespopare som ägde få om ens några skivor med en aggressiv attityd. Därför var det smått sensationellt att jag på vårkanten seriöst gick ner mig i Jesus Jones album "Perverse", som sprutade av distade gitarrer, ilsken tuggummi-techno och bitvis ironiserande spottloskor till texter. Än i dag, 14 år senare, när jag tycker mig vara van vid det mesta, ter sig den våldsamma avslutningen med "Spiral" och "Idiot Stare" som rejält mäktig. Jesus Jones var för mig aldrig större än där och då, våren och sommaren 1993. Bandets spelning på det årets Hultsfredsfestival var det en av få gånger i livet jag valt att stå längst fram och röja. Efter konserten var jag så uppe i varv att jag sprang ärevarv med en flagga i säkert en halvtimme inne på konsertområdet. Mina vänner trodde nog att jag skulle springa hela natten. Till sist satte jag mig ner, stoppade samtliga återstående 17 cigaretter ur mitt livs första feströkarpaket i munnen, tände på och drog in mitt livs första (och största) halsbloss. Sedan sprang jag inte mer.


Oumbärliga låtar med Jesus Jones: Right Here, Right Now, The Devil You Know.


Thursday, August 23, 2007

Lattjolajban-lådan

Namn: Red Box

Placering: 92


Vilka är Red Box?: Red Box bildades i London i början av 80-talet av Simon Toulson-Clarke och Julian Close. Via tidiga singlarna "Chenko" och "Saskatchewan" fick de kontrakt med Warner och en topp 10-hit med singeln "Lean On Me", en låt som på klassiskt Red Box-manér kombinerade traditionell musik, i detta fallet folkmusik, med syntbaserad pop och en enkel, närmast barnvise-liknande melodi. Red Box lät som inga andra på den brittiska pop-scenen och lovorden haglade över bandet inför debutalbumet "The Circle And The Square" som släpptes året därpå, liksom gruppens andra stora hitsingel "For America", som ironiserade över det ytliga medieklimatet i USA. Efter bråk med skivbolaget, som ville se Red Box röra sig mot ett mer lättillgängligt och hitlisteanpassat innehåll, lämnade Close gruppen för att ironiskt nog börja jobba på skivbolag. 1990 släppte Toulson-Clarke ett andra, något mer lågmält och pianoorienterat, album under namnet Red Box, "Motive". Därefter har han arbetat som låtskrivare åt andra artister.


Lite bonusfakta om Red Box: En av de många gästvokalsterna på deras första album är Anthony Head, mer känd som Giles i tv-serien "Buffy och vampyrerna".


Jens+Red Box=sant: "Lean On Me" stack ut som en sargad tumme på radion hösten 1985. Samtidigt delade den oss popintresserade högstadiekids i två läger: de som tyckte att Red Box influenser av körmusik och världsmusik gjorde dem för corny, och vi som inte nödvändigtvis behövde ha vår syntpop stöpt efter de mallar Depeche Mode och Pet Shop Boys ritat. Och själv duckade jag aldrig någonsin för en naiv melodi värdig en barnskiva. Det var kärlek från första stavelsen.


Oumbärliga låtar med Red Box: "For America", "Heart Of The Sun", "Saskatchewan", "Train".


The Hitparade v 34

Skivhösten trummar på, likt en Anders Södergren uppför Pragelato-backen. Winnebäck har droppat ny singel, en föredömligt lågmäld duett som tar Lasse bort från det tröttsamma Springsteen-harvande han sysslat med alltför ofta på senare år. Om det här är en fingervisning för hur hela skivan kommer att låta kan det bli något i "Vatten under broarna"-klass. Moneybrother har dock ingen avsikt att dumpa sina Springsteen-referenser. Nya singeln "Guess Who´s Gonna Get Some Tonight" når dock bara bubblarplats än så länge. Där ligger också Annie Lennox nya, en låt som befäster att Lennox fastnat i tråkballad-träsket och dessvärre inte har samma lyster i rösten som i unga dagar. Madonnas nya hörde jag bara för en stund sedan, så Pharell-duetten "The Beat Goes On" finns inte med på veckans lista, och tyvärr gav den ett ganska blekt första intryck. Samma story för Ian Browns nya singel.

Kents nya, "Ingenting", finns inte att få tag på i sin helhet ännu, men de kränger ringsignalen för fullt via sin egen hemsida. Ruskigt smart marknadsöring. Gissar att halva Sverige går och nynnar på Kents distade och inte lite förföriska pianoslinga redan innan låten nått radion.

Till sist noterar vi att Manu Chao sällar sig till de artister som sjungit om sitt husdjur. "Me Llama Calle" heter hans nykomling på plats 18, eller som vi skulle säga det på svenska: "Mitt lamadjur Calle".

Topp 5:
1 (1) Peter Jöback - Stockholm i natt
2 (2) Jens Lekman - And I Remember Every Kiss
3 (3) Richard Hawley - Tonight The Streets Are Ours
4 (4) José Gonzalez - Down The Line
5 (6) Feist - One Two Three Four

Nykomlingar:
6 Lars Winnerbäck & Miss Li - Om du lämnade mig nu
7 Richard Hawley - Roll River Roll
18 Manu Chao - Me Llama Calle
19 Rufus Wainwright - Rules And Regulations
20 José Gonzalez - Killing For Love

Sett i burken på sistone

"Djävulen bär Prada", långfilm (DVD): Meryl Streep bär upp en i övrigt ganska ordinär film. Visst, några udda små grepp i storyn, men i stort väldigt mycket standard-Hollywood. Betyg: 3 (5)

"Vita Huset", tv-serie, säsong 2 (DVD): Den klart bästa av de sju säsongerna i det mästerliga kammarspelet. Den stegrande dramatiken i de fem sista avsnitten tål att ses igen och igen. Betyg: 5 (5)

"Office Space", långfilm (DVD): Lysande komedi av Mike Judge, mannen bakom Beavis And Butthead. Betyg: 4 (5)

Jakob Hård, friidrottskommentator: Förvillande lik min mamma. Eller möjligen tvärtom. Betyg: 5 (5)

Tuesday, August 21, 2007

Hetast inför US Open

Roger Federer är som vanligt het som en kopp kaffe inför årets sista Grand Slam-turnering. Även om han förlorade finalen i Montreal för två veckor sedan gjorde han mos av världselitgen i Cincinatti, den andra av de båda storturneringar som föregår US Open. Här är min ranking över de 10 hetaste herrspelarna inför turneringen, som startar på måndag:

1 Roger Federer, Schweiz (1)

2 Novak Djokovic, Serbien (3)

3 Rafael Nadal, Spanien (2)

4 Nikolay Davydenko, Ryssland (4)

5 James Blake, USA (6)

6 Andy Roddick, USA (5)

7 Lleyton Hewitt, Australien (16)

8 Radek Stepanek, Tjeckien (34)

9 David Ferrer, Spanien (15)

10 Tommy Haas, Tyskland (10)


Siffran inom parentes anger aktuell placering på världsrankingen.

Bråka inte med doktorn!

Namn: Thompson Twins

Placering: 93


Vilka är Thompson Twins?: Tom Bailey gick egentligen och drömde om att bli klassisk pianist när han bildade Thompson Twins under skoltiden. Bandet, som tog sitt namn efter det engelska namnet på Dupontarna i seriealbumen om Tintin, gav i början av 80-talet ut ett antal singlar och ett album som fick uppmärksamhet i new romantic-kretsar men ingen kommersiell framgång. Bailey tog då in flickvännen Alannah Currie och skolkompisen Joe Leeway, som egentligen skulle var skådespelare, i bandet. Inför 1983 års album "Side Kicks", när Thompson Twins stod på randen till ett större genombrott sparkade han dessutom resterande orginalmedlemmar. Bytet av besättning visade sig vara ett klokt beslut för karriären. Med "Side Kicks" och uppföljaren "Into The Gap" fick Thompson Twins oerhörda framgångar med en luftig, dansant och mycket melodisk syntpop, accentuerad av karaktäristiska inslag av marimba och tvättbräda. Med hits som "Doctor! Doctor!" och "Hold Me Now" blev bandet minst lika framgångsrika i USA som hemma i Storbritannien och Europa. Inför uppföljande albumet "Here´s To Future Days" 1985 hade dock popstjärnelivet tagit aningen för hårt på Bailey, som kollapsade och tvingade bandet att skjuta på skivsläppet. Officiellt var Bailey överansträngd, men envisa tungor talade om att droger hade ett finger med i spelet, ett rykte som späddes på när bandet valde låten "Don´t Mess With Doctor Dream" som ny singel. Singeln och det efterföljande albumet, som innebar ett lätt malplacerat försök att tuffa till soundet genom att låta Chic-legendaren Nile Rodgers producera, befäste Thompson Twins storhet i Europa och USA, men floppade hemma i Storbritannien. 1986 lämnade Joe Leeway bandet, som därefter rörde sig mot ett mörkare, rockigare och funkigare uttryck. Publiken var dock inte med på noterna och efter ett par rejäla floppar lade Bailey och Currie ner bandet för att koncentrera sig på familjen (paret hade vid det här laget hunnit skaffa barn ihop) och för att odla det kortlivade elektroniska projektet Babble.


Jens+Thompson Twins=sant: Thompson Twins var ett av mina första riktiga favoritband. Deras "Doctor! Doctor!" toppade Popramas heta hög, Kaj Kindvalls föregångare till Trackslistan, första gången jag hörde programmet (rekommenderat av en av mina i normalfallet minst snälla klasskompisar, vad är det man säger, att djävulen har de bästa låtarna?). Med sin mesiga, melodiösa pop och lagom vaga, snyggt formulerade texter, var de under ett par år i gränslandet mellan barnasinne och fullskaligt målbrott den perfekta popgruppen för mig. När min gode vän Lars gick med i deras fanclub kände jag mig dock aningen utmanövrerad och sökte mig åt andra håll för att hitta "mitt" band. Thompson Twins var enligt mig oförtjänt utskällda och förlöjligade för sin inställsamma stil. Se vad ni fick i stället, gnällspikar: Take That, Backstreet Boys, Westlife och annan massproducerad skit, stöpt enligt samma spekulativa formula. Thompson Twins hade i alla fall sin egen stil, de hade musikalisk integritet och, titta på bilden, de var definitivt inte i skivbranschen för att de var snygga!


Oumbärliga låtar med Thompson Twins: "Doctor! Doctor!", "Lay Your Hands On Me".




Monday, August 20, 2007

Den gamle ja-sägaren och greken

Namn: Jon & Vangelis

Placering: 94


Vilka är Jon & Vangelis: I början av 80-talet lämnade sångaren i symfonirockarna Yes sina bandkamrater tillfälligt och lierade sig i stället med den skäggige symfonisyntaren Vangelis för tre karaktäristiska album som Jon & Vangelis. Bägge två är oerhört distinkta i sitt uttryck, Jon med sin övernaturligt ljusa, änglalika stämma och ofta högstämt romantiska och livsbejakande texter, och Vangelis, med en arsenal av ständigt återkommande favoritljud ur maskinparken och sin känsliga, ofta jazzpräglade spelstil. Efterhand finslipade de båda också sin förmåga att kombinera sina båda stilar till en väl fungerande enhet. Deras album låter tidstypiska som få andra skivor på 80-talet och kombinerar långa, ambitiösa stycken med pop så lättillgänglig att den gav duon ett flertal hitsinglar, varav "I´ll Find My Way Home" var i särklass störst. Efter 1983 års album "The Private Collection" gick Jon & Vangelis skilda vägar för att otippat återförenas för 1991 års album "Page Of Life", en skiva som fokuserar mer på det kortare sångformatet men i övrigt låter helt i linje med duons 80-talsepok.


Jens+Jon & Vangelis=sant: Ska man räkna noga upptäckte jag Jon före Vangelis. Yes-sångaren gästsjöng på en av mina första favoritskivor, Mike Oldfields "Crises" från 1983 (där de båda gör en väldigt Jon & Vangelis-liknande låt) och hans solosingel "Easier Said Than Done" från 1985 var en hit hos mig. Men det var först sedan jag under 1988-1989 kärat ner mig i Vangelis soloproduktion som jag även hittade till Jon & Vangelis. Första pusselbiten lades av pojkvännen till en av mina gymnasieklasskamrater, med vilken jag blandbandsväxlade hösten 1989. På sin första kassett till mig inledde han med "I´ll Find My Way Home". Givetvis blev jag såld på direkten över denna nya upptäckt (hade faktiskt inget minne av att jag tidigare hört låten i den klassiska badscenen i filmen "G"). För mig är I´ll Find My Way Home" låten ABBA aldrig skrev men så väl hade behövt vid motsvarande tid (1981) för att karriären inte skulle dö ut.


Oumbärliga låtar med Jon & Vangelis: "I´ll Find My Way Home", "Italian Song", "Page Of Life".

Sunday, August 19, 2007

Bandet med det (s)nitsiga namnet

Namn: Nits

Placering: 95


Vilka är Nits?: Vokalisten och keyboardisten Henk Hofstede bildade Nits i Amsterdam 1974, tillsammans med Rob Kloet, ofta ansedd som en av rockens största men mest dolda talanger som suttit bakom ett par trummor. Nits har i över 30 år och genom ett stort antal skivutgivningar odlat en eklektisk form av popmusik där improvisation och ständig förnyelse varit viktiga hörnstenar. Nits musik är dock nästan alltid lättillgänglig, med Hofstedes varma, lätt Lennon-färgade röst i längst fram och kompositioner fulla av hookar, samplingar och arrangemang som engagerar lyssnaren. Bandet älskas ofta av kritiker och musiker, men har, främst till följd av motviljan att turnera utanför Europa, fått en begränsad publik och är kända främst i Holland och några länder i södra Europa. Nits är alltjämt aktiva och spelar under 2007 in sitt 23:e studioalbum.


Jens+Nits=sant: När jag funderar på hur viktiga bands namn och visuella uttryck är för uppfattningen av dem kommer jag alltid att tänka på hur Nits våren 1989 lockade lyssnare ur den mest oväntade av kretsar på vår gymnasieskola. Deras livealbum "Urk" hade landat i stans skivbutik. Karlskrona vimlade av syntare och att det plötsligt dök upp en skiva med ett band som kallade sig Nits (glöm att någon enda levande själ i vår stad hade koll på de obskyra holländarna sedan tidigare) när många syntares husgudar den våren hette Nitzer Ebb, räckte för att få de flesta svartklädda och hårspretiga grabbar (syntarna, åtminstone de som hade syntig dresscode, var till 95 procent ett manligt släkte) att haja till. När skivan dessutom gick i svartvitt och visade ett motiv på en trummis som kändes väldigt syntigt, ja då var det inte många som kunde motstå att ta med skivan till kassan och be om att få lyssna. Gissa om Nits livliga och lätt naiva melodier fick de hårda syntarna att snabbt lägga lurarna på disken och skamfyllda lämna butiken! Jag var inte syntare, inte på det där hårdkokta Nitzer Ebb-viset i alla fall, men drogs ändå till Nits-skivan eftersom det mina syntande kompisar (med avsmak i rösten) berättade om skivan fick mig att tro att Nits kanske var något för mig. Lyssningen ledde aldrig till köp, men jag upptäckte "The Train", en av mina älsklingslåtar genom alla tider. Därefter har jag haft sporadisk koll på Nits, men äger märkligt nog endast ett album. Och det dröjde ända till februari 2001 tills jag inhandlade samlingsskivan "Nest" på en resa till Göteborg. Eftersom jag då arbetade inom musikbranschen skulle jag dagen därpå äta lunch med några promotion-människor på skivbolaget Virgin. De hade ingen mindre än Håkan Hellström i sitt släptåg. Eftersom jag precis haft "Nest" i lurarna funderade jag på om Håkan möjligen kände till Nits och hade en åsikt om deras musik. Dock var Håkan så pratsam om annat under lunchen att det aldrig blev läge att att inleda en mening med "Apropå ingenting...". Jag lämnade mötet med min viktiga fråga obesvarad och än i dag undrar jag och tänker då och då att jag borde skicka honom en kopia på Nest. "Adieu Sweet Bahnhof" låter exakt som något Håkan skulle älska och till och med kanske vilja göra en cover på. "Hej då, söta järnvägsstation."


Oumbärliga låtar med Nits: "Hands", "The Train".

Saturday, August 18, 2007

Mannen, myten, pannbandet

Namn: Dire Straits



Placering: 96




Vilka är Dire Straits?: Dire Straits var britter, ett hårt arbetande gäng som i slutet av 70-talet hade så svårt att finansiera sina första inspelningar att de tog ett namn som på svenska bäst kan översättas som "luspank". Resten är förstås en helt annan historia. Efter genombrottshiten "Sultans Of Swing" gick karriären spikrakt mot att bli ett av rockens största namn, med multimiljonsäljande albumet "Brothers In Arms" från 1985 som självklar höjdpunkt. Samtidigt gjorde just den skivan kanske mer skada än nytta för bandet. Med sin välproducerade, detaljrika och samtidigt mycket lättillgängliga musik använde musikindustrin skivan för att göra reklam för den nya CD-tekniken. Följden blev att Dire Straits stämplades som yuppie-musik. Dessutom skapade framgången enorma prestationskrav inför uppföljaren "On Every Street", som lät vänta på sig i hela sex år. Bandet lyckades inte återupprepa framgången och skivan blev deras sista studioalbum. Mer än något annat förknippas Dire Straits med sin frontfigur, den pannbandsförsedde gitarrvirtuosen Mark Knopfler. Efter Dire Straits har Knopfler odlat en mer country- och folkmusikinriktad solokarriär.



Jens+Dire Straits=sant: Dire Straits föll utanför min inramade musiksmak av melodisk syntpop. Men synar man hur de skräddade sin musik på framförallt "Brothers In Arms" förstår man att dragningskraften til viss del bör ha legat i de generösa syntkaskaderna som till exempel föregick det fantastiska, elaka gitarrintrot till "Money For Nothing". Och storslagna melodier, som var det som egentligen byggde min musiksmak, oavsett genretillhörighet, fanns det gott om, kanske allra främst på Mark Knopflers filmmusik till "Local Hero". Sedan var det förstås lätt att imponeras av de TV-sända arenaspelningarna och påkostade videorna. Inte för att jag vill förringa deras musikaliska kvaliteter. Jag lyssnar gärna på deras musik än i dag, även om "Brothers In Arms" inte var fullt så fantastisk som jag ville minnas den, när den häromåret gjorde ett återbesök på vinyltallriken. Och bredvid den LP:n i hyllan står faktiskt en intervjuskiva med bandet som jag beställde från Ginza 1986. Så pass mycket fan av Dire Straits var jag.



Oumbärliga låtar med Dire Straits: "Money For Nothing", "On Every Street".




Lyssna på Dire Straits: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=201327544

The Hitparade v 33

Peter Jöback. Detta musikaliska skällsord. Som jag hatat hans högfärdiga sångstil och stämplat hans anhängare som simpla stackare med vulgär smak. Kanske stillades föraktet en aning efter "Kristina från Duvemåla", men att Jöback en dag skulle liera sig med snubbar som Laakso och Andreas Mattson och Nicke Frisk hade jag aldrig trott och att han skulle kliva rakt in på hitparadens förstaplats, det fanns inte i min klimatupphettade världsbild före klockan 09.10 i förrgår. Då spelade Jöback nya singeln "Stockholm i natt" live i P3. Det var ett av de där sällsynta ögonblicken då världen bara stannar och man inser att man upplever något stort. Det var samma känsla som när Tomas Andersson Wijs "Blues från Sverige" premiärspelades i radion. Och vad mig anbelangar kunde det lika gärna ha varit Andersson Wij:s penna som skrivit Jöbacks Stockholmsskildring. Eller Olle Adolphsons.

Jens Lekman och Richard Hawley gör också storstilade entréer på en för tillfället väldigt mansdominerad parad och visar att nu är musikhösten i gång.

Men det är Jöback som överglänser alla, och innan topp 5 måste jag bara bjussa på den beryktade och i varenda stavelse fantastiska Clark Olofsson-versen:

"Jag står på Norrmalms torg och tänker på ClarkOlofsson
Så många chanser, varför tog han aldrig tag i nån?
Och samma sak med mig
Så lätt att stanna kvar, så svårt att gå

Och jag minns att jag såg dig på Berns terass
Och jag tänkte på allt som jag kunde haft
Och jag tänker på livet jag levde då
Och jag ångrar det mesta, hur blev det så?"

1 (ny) Peter Jöback - Stockholm i natt
2 (ny) Jens Lekman - And I Remember Every Kiss
3 (ny) Richard Hawley - Tonight The Streets Are Ours
4 (5) José Gonzalez - Down The Line
5 (1) Boat Club - Warmer Climes

Övriga nykomlingar:
11 Junior Senior - Can I Get Get Get
16 Will I Am - I Got It From My Mama

Listan i sin helhet finns i listpärmen hemma hos Jens.

Friday, August 17, 2007

Wax on, wax off

Namn: Wax

Placering: 97


Vilka är Wax? Wax bildades några år in på 80-talet av Andrew Gold, som då hade en bitvis framgångsrik solokarriär bakom sig, och Graham Gouldman, mest känd från gruppen 10 CC. Duon kallade sig inledningsvis Common Knowledge, men efter att ett självbetitlat album floppat 1984 bytte de namn till det i skivindustrin högst passande Wax. Wax släppte tre album mellan 1986 och 1989 och fick 1987 en stor singelhit i hela världen med "(Building A) Bridge To Your Heart", men hade även mindre hits med låtar som "Right Between The Eyes" och "Shadows Of Love". Wax var ett typiskt så kallat studioband som satsade fullt ut på snygga produktioner och hantverksskicklig, melodisk pop. På tredje skivan tröt dock inspirationen betänkligt och kort därefter splittrades gruppen. Gold återvände till sin solokarriär och Gouldman deltog i 1992 års återförening av 10 CC.


Lite trivialt bonusvetande om Wax: Duons debutalbum, "Magnetic Heaven" fick sitt namn när duon satt i studion och spolade över en ratad inspelning (gjord med dåtidens teknik med magnetiska rullband). De skämtade då och sade tröstande till den dödsdömda inspelningen: "Don´t worry, you´ll get to magnetic heaven".


Jens+Wax=sant: Som med så många andra 80-talsband blev jag introducerad till Wax via Tracks och Kaj Kindvall. Det ovanliga vid det aktuella tillfället, i November 1985, var att jag hade min hårdrocksfrälste kompis Palle med mig vid radion. Otippat nog var det Palle och inte jag som gick igång på Wax debutsingel "Ball And Chain". Förmodligen var det för att titeln på låten var så nära metal Tracks brukade komma. Själv fick jag upp ögonen för bandet via andrasingeln, den Motown-poppiga "Right Between The Eyes" och blev stormförälskad i den romantiska "Shadows Of Love", bandets tredje singel. Wax är för mig också intimt förknippade med övergången från vinyl till CD. Min vän Lars hade 1987 införskaffat den då ännu relativt exklusiva apparaten CD-spelare och Wax andra album "American English" gick varm på den. I dag kan jag uppskatta Wax av nostalgiska skäl, men återvänder sällan till deras musik.
Oumbärliga låtar med Wax: "Alright Tonight", "Wherever You Are".

Thursday, August 16, 2007

Stockholm i natt

Nu har jag äntligen hört den, jag min förtappade själ som missade urpremiären på "Allsång på Skansen". Men i dag, klockan tio över nio på morgonen stannade klockorna i köket och kaffebryggaren kippade efter luft när Peter Jöback sjöng sin och Andreas Mattsons och Nicke Frisks "Stockholm i natt" live i radion, gjorde grått mos av alla tidigare Stockholms-skildringar och kvaddade Kents och Winnerbäcks chanser att prestera höstens största svenska epos. Jöback har rest sig från schlager-valp via musikaldiva till Sveriges största pop-crooner. Nu är ribban för musikhösten 07 lagd och den ligger högt. Vansinnigt högt!

Lyssna, för bövelen!: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=145413348

Krokodilen som överlevde

Namn: Crowded House

Placering: 98


Vilka är Crowded House?: Crowded House kom fram i en tidpunkt då hela världen tyckte det var coolt att säga "g´day mate" och "nice croc" och andra små lustigheter ur Crocodile Dundee. Vi drack Steinelager och Crocodile-öl och ur högtalarna puttrade den nya, lovande australiensiska rockscenen med allt från mörkermannen Nick Cave, via arenarockers som Noiseworks och Hoodoo Gurus, till galenpannorna i Mental As Anything. Där och då, i mitten av 80-talet, fanns även Crowded House, men till skillnad från resten av den australiensiska scenen, som inom kort skulle torka ut och självdö likt en strandad flodkrokodil, var Crowded House ett namn för världsvid ära och berömmelse. Sångaren och låtskrivaren Neil Finn (som egentligen var från Nya Zeeland, där han hade ett förflutet i bandet Split Enz) var bandets kreativa motor. Med stor kärlek till Paul McCartneys harmonilära och nästan lite väl besatt av ljudbilden i Beatles "Norwegian Wood" byggde han mellan 1986 och 1993 fyra solida album och gav Crowded House två jättehits med "Don´t Dream It´s Over" och "Weather With You". När bandet lades ner 1996 fortsatte Neil med en något mer nertonad solokarriär och samarbetade även sporadiskt med brodern Tim Finn. År 2006 återförenades Crowded House och gav 2007 ut albumet "Time On Earth".


Jens+Crowded House=sant: När "Don´t Dream It´s Over" nådde svensk radio i januari 1987 var den, med sitt vemodiga anslag och sin högt svävande refräng, så mycket av det rätta virket för mig att den faktiskt låg bandet i fatet under många år. Visst hade jag inget emot att lyssna på "Better Be Home Soon" året därpå och visst var det roligt att de fick ännu en välförtjänt hit med "Weather With You", men någon ny "Don´t Dream It´s Over" var visst inte i sikte. Men så, i svansen efter "Weather With You", kom den störtsköna och anspråkslösa "It´s Only Natural" och tände mitt intresse för gruppen. Och när jag väl införskaffat "Woodface"-albumet var jag fast och upptäckte att premiärhiten från 1987 visst hade sina jämlikar.


Oumbärliga låtar med Crowded House: "Distant Sun", "Don´t Dream It´s Over", "Four Seasons In One Day", "Nails In My Feet".


Tuesday, August 14, 2007

Patta och pojkarna

Artist: Nasa

Placering: 99


Vilka är Nasa? Nasa halkade in i musikbranschen via kultfilmen "G som i gemenskap", där sångaren Patrik Henzels storebror spelade en av rollerna. Nasa fick, i god nepotistisk anda, vara med på soundtracket, vilket sedan hjälpte Patrik och de två andra medlemmarna Martin Thors och Jonas Zachrisson (jo, han är son till golfkommentatorn Göran Zachrisson) att så småningom säkra ett kontrakt för egen skivutgivning. Nasa var i mångt och mycket den perfekta svenska syntgruppen - mer eller mindre ensamma i Sverige om att vara tillräckligt sånginriktade och melodiösa för att älskas av den poppiga delen av publiken samtidigt som de var så pass kliniska och smattrande i sin ljudbild att de tilltalade även puritanerna. I dag framstår Nasa som en tydlig förebild för 2000-talets syntpopvåg med band som The Tough Alliance och Nicolas Makelberge. Det sägs ibland om Nasa att de aldrig hade några hits att tala om. Men de låg i alla fall på Trackslistan fem gånger mellan 1985 och 1987 och fick oväntat mycket uppmärksamhet för sin comebacksingel "Back To Square One" 1999. Nasas huvudsakliga tid i musikbranschen tog slut 1987, efter att bandet varit nära att få ett stort kontrakt för skivmarknaden i USA. Patrik Henzel och Martin Thors satsade då kortvarigt på det svenskspråkiga projektet Henzel & Thors. Patrik Henzel fortsatte därefter som kompositör och producent åt bland annat Mendez.


Jens+Nasa=sant: Det gick lite som en löpeld genom korridorerna på min högstadieskola när Kaj Kindvall spelat debutsingeln "Paula" och den veckan därefter gick in på Trackslistan. Själv tillhörde jag aldrig det där gänget i chinos och mönstrade pastellskjortor som satte trenden för vad som var rätt och coolt på Vedebyskolan. Jag var en outsider, gick mina egna vägar och hade samma vecka förmodligen fullt upp med att avgöra vilken av balladerna "Let Me In" med Mike Francis eller "Move Closer" med Phyllis Nelson som hade det snyggaste introt. Nasa skulle bli mina ändå, men på mina egna villkor, närStockholms-trion förtjänat mitt förtroende, vilket skedde med tredje-singeln "Point Of View" ett halvår senare. Sedan dess har jag varit hängiven Nasas musik, som står sig väl även i dag, mycket tack vare Patrik Henzels snille för tuffa, rytmiska produktioner i kombination med vemodiga och ibland humoristiska popsånger. 1999 hade jag förmånen att både få se Nasa live och intervjua Patrik Henzel. Mitt mest bestående intryck av intervjun var att han refererade till sig själv som "Patta" och att han läxade upp mig för att jag då ännu inte sett filmen "Matrix".

Oumbärliga låtar med Nasa: "Back To Square One", "Eyesight Lost (Yeah)", "Paula", "Point Of View", "The Bird".

Monday, August 13, 2007

Den siste mohikanen

Namn: Howard Jones

Placering: 100


Vem är Howard? Howard Jones föddes 1955 i England och var pianolärare innan karriären började ta fart, först när Howard närmade sig 30. Efter förbandsgig åt OMD och China Crisis fick han sin första stora hit med "New Song" och abonnerade sedan på topplaceringar på listorna med sina 10 första singlar och 2 första album. Howard och hans melodiska syntpop älskades av tonåringar, deras föräldrar, som såg renlevnadsmänniskan Howard som en positiv förebild för barnen, och av äldre musikintresserade som identifierade Howards stora begåvning som musiker och kompositör. När hitkarriären dalade hemma i Europa, fortsatte Howard att vara framgångsrik i USA, där han turnerat som soloartist och ingått i diverse konstellationer, bland annat i Ringo Starrs turnerande band år 2001. Howard ger fortfarande ut skivor och turnerar med jämna mellanrum och har, trots vissa akustiska sidsteg, varit syntpopen och sitt ursprungliga sound någorlunda trogen.


Jens+Howard=sant: Howard var där och han var ny samtidigt som min kärlek till popen var ny och jag var förstås impad av hans fräcka kläder, frisyr och pantomin-dansare. Men mest av allt gillade jag Howard för att han hade bättre melodier än de flesta, och bredare referenser. Inte för att jag skulle uttryckt mig så när jag var 12, men instinktivt förstod jag att Howards sound hade nyanser som mindre musikaliskt begåvade syntpopkollegor hade svårare att få fram. Inte heller var jag mogen nog att begripa vilken pricksäker och obehagligt ärlig kärleksbetraktelse "What Is Love" är eller förstå de filosofiska poängerna i "Hide And Seek", även om dess stora refräng och längtansfulla stämning fick mig att dra på ståpälsen och gråta en skvätt på mitt pojkrum. I dag återvänder jag gärna till dessa båda låtar och tycker därtill att "Everlasting Love", en bortglömd singel från 1989, är schlagerpop när den är som allra bäst.


En bonus med Howard är förstås hans utseendemässiga likhet med en känd svensk sportkommentator. Om du inte har något viktigare för dig, titta på bilden ovan och förställ dig att Arne Hegerfors fått sin stora chans som skådespelare, som en torr och ordvitsig huvudrollsinnehavare i filmen Den siste mohikanen.


Oumbärliga låtar med Howard: Everlasting Love, Hide And Seek, Noone Is To Blame, What Is Love.


Sunday, August 12, 2007

100 mest älskade artister

Sommartid är topplistetid. Så har det varit de senaste somrarna. När skidsäsongen och schlagercirkusen ligger nere och skivindustrin går på tomgång, då sprudlar min kreativitet när det gäller att ta fram avancerade rankingar, företrädelsevis inom musiken.

Det började 2004, när jag första gången pekade ut mina 100 favoritlåtar ur skivsamlingen. Samma år började jag en lång och grannlaga analys av över 300 album för att räkna ut en topp 100-ranking och kora min absoluta favoritskiva. Rankingen blev klar sommaren 2005 men har ännu inte presenterats.

Nästa projekt blev att med hjälp av de tidigare rankingarna sätta samman en avancerad ranking över de 100 största favoritartisterna sedan jag började lyssna på popmusik. I sammanräkningen ingick också alla de topplistor över ny musik jag presterat sedan 1985 och en inventering av alla mina skivor, där album, maxisinglar och singlar alla viktades gentemot den övriga statistiken.

Rankingen har varit klar i över ett år, men först nu, men en ny och fräsch blogg i ryggen, har jag bestämt mig för att till slut presentera den.

Det är en speciell ranking eftersom den inte handlar om vad jag gillar i dag utan är ett försök att så ärligt och neutralt som möjligt väga det jag lyssnade på som barn mot de övre tonårens favoriter, 90-talets upptäckter och dagens ikoner. Det blir en resa genom olika genrer och olika smaker. Jag kommer att kasta fram de artister mina kompisar alltid kommer att förknippa mig med och jag kommer att tvingas skriva om sådana jag skäms över att jag någonsin släppt in i min skivsamling. Statistiken överraskar ibland, men ljuger aldrig.

Till varje presentation följer en kort biografi och en rejäl analys över min relation till den aktuella artisten. I morgon börjar jag, som sig bör, med nummer 100.

The Hitparade v 32

2007 är ett vansinnigt ojämnt musikår. Efter en rätt mager inledning tjongade det plötsligt till och i april kom mer bra ny musik än vad de tre första månaderna tillsammans kastat upp. Sedan stiltje igen. Och det som råder nu är inget annat än en fruktansvärd sommartorka. Jag vet allt om den fantastiska skivhöst som väntar, konkurrensen lär bli mördande hård, men den som har en hygglig låt på lut borde släppa den nu. Det är fritt blås upp till listans absoluta topp. Med tanke på dessa förutsättningar får nog José Gonzalez tänka en gång till innan han jublar över att nya, efterlängtade låten "Down The Line" går in som nummer 5, jag menar bara som nummer 5.

Topp 5:
1 (1) Boat Club - Warmer Climes
2 (4) Feist - One Two Three Four
3 (7) Tegan & Sara - Back In Your Head
4 (6) Studio - Self Service
5 (ny) José Gonzalez - Down The Line

Övriga nykomlingar:
8 Tomas Andersson Wij - Mellanstora Mellansvenska Städer (re-entry)
13 Taken By Trees - Julia
18 Axwell - I Found You
20 PJ Harvey - When Under Ether

Världens bästa Wilson

Nej, det är inte Brian som är världens bästa Wilson i mitt musik-universum. Gud förbjude inte heller någon av systrarna Anne och Nancy Wilson i kanadensiska powerballad-bandet Heart. Nej min Wilson heter Tony, han som grundade Factory Records och som såg till att ge min ungdoms husgudar Orchestral Manoeuvres In The Dark en biljett till ära och berömmelse. Tonys planer för OMD var något annorlunda än för de många underground-band han signade till Factory. "De här killarna ska göra pop-hits och bli stjärnor. Min uppgift är att hjälpa dem på vägen till ett större kontrakt." Så lär han ha resonerat, den gode Tony, när han gav ut "Electricity" som OMD:s och Factorys första singelskiva. Ett par månader senare skrev OMD avtal med Virgin Records och resten är en helt annan historia.

Tony Wilson har avlidit i cancer på ett sjukhus i sin älskade hemstad Manchester. Han blev 57 år.


Mina 10 Factory-favoriter:


1. Orchestral Manoeuvres In The Dark

2. New Order

3. James

4. Electronic

5. The Durutti Column

6. Joy Division

7. Cabaret Voltaire

8. Revenge

9. Happy Mondays

10. The Wendys

Friday, August 10, 2007

Jogg-blogg

Bana: Bergåsa-Lyckeby
Tid: 43.20.0 (Tidigare personbästa: 44.22.4)
Placering: 1
Kommentar: Äntligen fick jag till den där kanontiden på den långa rundan som jag hela tiden sagt att jag har form för. Det var ett i stort sett perfekt lopp sett till disponering av krafter. Kanske jag till och med höll igen lite väl mycket i början, bortsett från den snabba öppningen ut till första mellantid. Anledningen till att det inte gick så snabbt i början var att jag, precis som förra gången, fick väldigt ont i benen. Jag vet inte om det berodde på att jag spände mig eller för att det senaste loppet bara låg två dagar bakåt i tiden, men det senare borde inte betyda något med den form jag har nu. Hur som helst var jag lite hämmad i löpsteget ett tag, men tack och lov släppte det cirka 18-20 minuter in i loppet. Men egentligen kom jag inte i närheten av att kunna nå målet att springa på 43.30 förrän på sista kilometern. I backen uppför Bengtsavägen eldade jag på rejält, men hade ändå närmare 20 sekunder kvar att plocka vid sista mellantiden. Cirka 800 meter före mål fick jag besked om att jag hade chansen att brejka 43.30. Då lade jag an en lång, grym spurt med de sista krafterna jag sparat, och så var saken biff! En underbar avslutning på vår- och sommarsäsongen. Nu blir det två veckors semester med eventuellt något enstaka mindre lopp.

Tuesday, August 7, 2007

Jogg-blogg

Bana: Hästö
Tid: 31.45.1 (Tidigare personbästa: 31.49.7)
Placering: 1
Kommentar: Jag sitter här framför datorn och eftersvettas som en gris i en grisbastu. Trots att jag duschat kallt och extra länge. I dag var värmen en hög faktor. Känslan i kroppen har inte heller varit helt på topp de senaste dagarna. Att jag trots detta lyckades klämma till med ännu ett personligt rekord, tja, kan jag vara annat än imponerad över mig själv. Det var inte heller någon söndagspromenad där ute utan kamp hela vägen, och en fascinerande sekundstrid där jag öppnade sekunden sämre än pers och sedan systematiskt plockade tiondel för tiondel, sekund för sekund, för att till slut skära mållinjen med 4,6 sekunder tillgodo. I morgon ska jag på fystest och på torsdag blir det stor final på långa rundan. Då hoppas jag äntligen få till ett toppresultat där.

Friday, August 3, 2007

Tre manliga förebilder

1. Elton John. Mannen som vill stänga internet för att mediet hämmar kreativiteten. Djärva tankar, Elton! Sånt gillar jag!

2. Glenn Hysén. Sällan har någon med hjärtat på rätta stället samtidigt varit så politiskt inkorrekt. Att öppet deklarera att man gilar bögskämt, jämställa dem med dvärgskämt (som om homosexualitet skulle vara en biologisk defekt!) och sedan kliva upp på Pride-festivalens podium, det är modigt Glenn. Sånt gillar jag!

3. Ingmar Bergman. Inte för att jag gillar den sortens film den här gubben sysslade med, men "Det sjunde gomseglet" måste ju ändå vara förra årtusendets bästa oral-rulle. För att inte tala om s&m-klassikern "Piskningar och rop". Eller mer strejta "Alexander in my fanny". Vi glömmer dig aldrig, Ingmar!

Thursday, August 2, 2007

Jogg-blogg

Bana: Bergåsa/Västra mark
Tid: 34.31.0 (Tidigare personbästa: 34.45.5)
Kommentar: Ett dramatiskt lopp med flera olika skeenden. Jag kände mig pigg och stark från början och låg länge och skuggade någon enstaka sekund bakom mitt personbästa med avsikt att bida min tid och ha krafter kvar till den sista långa och sega backen. Väl där gick jag mig dock nästan totalstum, fick stanna ett par gånger i sista delen backen och hämta andan. Väl på toppen drabbades jag av något så ovanligt som håll, samtidigt som jag kunde konstatera att de åtta sekunders ledning jag hade strax före backen var borta. En förklaring till att orken tröt kan vara ett riktigt tufft träningspass i form av trädgårdsarbete i går. In mot mål fick jag dock upp farten igen och hållet försvann. I mål hade jag tillskansat mig ett nytt personligt rekord med 14,5 sekunders marginal.

Wednesday, August 1, 2007

The Hitparade v 31

Lasse Lindh och jag har aldrig funkat ihop. Och det beror inte på att han hade en kort affär med en kollega till mig på Radio AF i Lund eller att han därefter hade mage att tacka sin före detta radio-flirt före sin aktuella flickvän i texthäftet till debutalbumet (som han dessutom kallade "Tack").

Nej, Lasse-föraktet började redan något år tidigare, hösten 1997, när debutsingeln kom, en seg stackare till låt. Men det var egentligen inte Lasses fel att det skar sig utan en annan radiokollegas. Jag var ju med i musikgruppen som bestämde vilken musik som skulle spelas i radion och den före detta kollegan (som alltså inte ska förväxlas med Lasses radio-flirt) hade nyligen blivit promotor på Lasses skivbolag. Som vi blev nedlusade av lovord, utlottningsskivor och planscher, allt rörande Lasse Lindh. När vi tröttnat sedan länge ringde vår gamle vän för att tjata lite till. Och lite till. När vi resolut vägrade lägga Lasse på någon högre rotation på spellistan fick vi i alla fall lova att sätta upp planschen på Lasse. Det gjorde vi. På toaletten.

Mot bakgrund av detta är det smått sensationellt att Lasse så småningom hittade in på min personliga topplista med synthpop-projektet Tribeca. Men när han är solo och på svenska har jag haft fortsatt svårt för hans forcerat viskande sång och yviga bildspråk.

Fråga mig inte varför jag nu kapitulerat inför "Ingen vind kan blåsa omkull oss nu". Den skiljer sig knappast från den krystade (fansen säger väl febriga) indiepop Lasse brukar göra. Kanske är det på grund av sommartorka i skivfloden. Eller för att det rent allmänt är en jäkligt kass sommar som dessutom raskt är på väg att ta slut. Någonting har i alla fall fått mig ur balans angående Lasse, som 10 år efter den där jobbiga debutsingeln nu debuterar som nr 5.

Boat Club tar över förstaplatsen när de senaste veckornas etta, Florence Valentin, rasar till nr 9.
Och så går Jens Lekman in som nr 3 med "The Opposite Of Halleluja", en låt som släpptes på EP redan 2005 men nu kommer som singel för att lansera Lekmans kommande album.

Topp 5:
1 (3) BOAT CLUB - WARMER CLIMES
2 (2) JENS LEKMAN - FRIDAY NIGHT AT THE DRIVE-IN BINGO
3 (NY) JENS LEKMAN - THE OPPOSITE OF HALLELUJA
4 (17) FEIST - ONE TWO THREE FOUR
5 (NY) LASSE LINDH - INGEN VIND KAN BLÅSA OMKULL OSS NU

Övriga nykomlingar:
6 STUDIO - SELF SERVICE (RE-ENTRY)
7 TEGAN & SARA - BACK IN YOUR HEAD
13 PRINCE - THE ONE U WANNA C

Listan i sin helhet finns i listpärmen hemma hos Jens

Monday, July 30, 2007

Jogg-blogg

Bana: Hästö
Tid: 31.49.7 (Tidigare personbästa 31.51.9)
Placering: 1
Kommentar: Nytt personbästa, med 2,2 sekunder! I dag var en sådan där dag då kroppen svarade fullt ut. Jag hade en liten svacka en tredjedel in i loppet men när det drog ihop sig hade jag fullt med energi igen. Att kroppen hela tiden kommer igen trots att man nyss plågat skiten ur den i någon uppförsbacke är det främsta kännetecknet på att formen är på topp. Och så här bra har det inte kännts på drygt en månad. Rekordet säkrade jag med en mäktig spurt på målrakan. Skillnaden mellan att ösa i en sekundstrid och att defilera i mål kan innebära åtskilliga sekunder.

Friday, July 27, 2007

Fem glädjeämnen


1. Cirkus. I våras var jag med sonen på cirkus. En oförglömlig upplevelse för såväl två och ett halvtåringen som hans far. Min behållning var nästan uteslutande att få konsumera sonens upplevelse. I kväll ska min fru få vara med om samma härliga sak tillsammans med sonen. Jag är själaglad för deras skull.

2. Morgonstund. Först spänner man ögonen i henne. Hon möter blicken och spricker upp i ett leende som glänser av nyspruckna mjölktänder. Därefter övergår leendet i ett okontrollerat, njutningsfullt skratt, när hon böjer sig fram och borrar in sitt ansikte i min hals. En morgon med min dotter får mig att glömma allt jobbigt från natten som gått.

3. Talangjakten. Jag vet inte hur många gånger jag asgarvat under eftermiddagens utsändning av P3:s "Christer" och deras underbara talangjakt.

4. Solen skiner. ...kanske bara i dag.

5. Landstingskatalogen. Fan va bra den är! Och det är jag som står bakom alla texterna!

Jogg-blogg

Bana: Bergåsa-Lyckeby
Tid: 44.22.4 (Tidigare personbästa: 44.46.5)
Placering: 13
Kommentar: Jag har inte riktigt fått till det på den långa rundan de senaste gångerna. Sist gick jag stum i backen vid Gullberna, i går var stum bara förnamnet på hur jag kände mig i benen redan från start. Det började med ont i vaderna men så småningom kändes hela benen lite som avdomnade betongklumpar - troligtvis följden av att förra loppet bara låg två dagar bakåt i tiden. Halvvägs in i loppet var jag 51 sekunder efter mitt tidigare personbästa. Tur då att jag i alla fall hade flås nog att göra en imponerande upphämtning. Jag trotsade all smärta och stod på för vad jag orkade längs Verköleden och uppför Bengtsavägen. Plötsligt var jag i kapp, och i mål var jag förbi med 24 sekunder! Men trots den hjälteinsatsen inget riktigt topplopp, tyvärr. Jag är helt säker på att jag ska kunna gå neråt 43.30, kanske ännu bättre, när allt stämmer.

Thursday, July 26, 2007

Oldfield blir klassisk

Han har spelat in pop-låtar i de flesta genrer, gjort en platta om jordens historia under 2000 år, en annan där han spelar på udda instrument som tandborstar och skrivmaskiner och ett album där alla ljud kommer från gitarrer - rythmer, atmosfäriska ackord, rubbet! Sina många galna infall till trots är min ungdomsidol Mike Oldfield ändå mest känd och erkänd för sin symfoniska instrumentalrock.

Nu presenterar Oldfield sitt nästa drag: en skiva med klassisk musik där han själv bara spelar piano och klassiksk gitarr. Verket har fått namnet "Music Of The Spheres" och släpps den 12 november. Oldfield har två riktigt urusla album närmast bakom sig och därför hur mycket som helst att bevisa. I början av 2006 antydde han lovande nog att nästa skiva skulle bli tillbaks till rötterna, långa stycken och ett brett register i instrumentering och temperament. Nu verkar det bara delvis bli så.

Oldfield har enligt mitt tycke alltid varit bäst när han han inte haft ett tydligt definierat koncept utan komponerat efter friare tyglar, som i "QE2", "Crises" och "Amarok".

Här en länk till en intressant artikel om Oldfield och hans inre demoner, en viktig pusselbit i förståelsen av galenpannan och musikgeniet:



Mike Oldfields 10 snurrigaste koncept genom karriären:

1. Att skicka upp ett gäng journalister i en jumbojet för att prata om "Earth Moving" (1989), en skiva som enligt kompositören själv handlar om miljöförstöring.

2. Att posera som keltisk krigare på omslagetr till "Voyager" (1996)

3. Att tro sig ha koll på klubbkulturen. Samarbetet med DJ Pepe (Har någon hört talas om honom i något annat sammanhang?) i slutet på 90-talet blev en musikalisk naturkatastrof.

4. Att i höjd med milleniumskiftet börja göra meningslösa, flummiga tv-spel med tillhörande hissmusik.

5. Att göra "Shine" tillsammans med Jon Anderson 1986. Denna scizofrena låt, där verser och refränger dyker upp i till synes slumpmässig ordning och gitarrsolot låter skärande malplacerat, måste vara ett av 80-talspopens absoluta lågvattenmärken.

6. Att gifta sig med Anita "Mitt Sommarlov" Hegerland. Inte nog med att hon tvunget skulle ha med sin ljusa, menlösa stämma på alltför många av makens låtar, Sedan, när kärleken dog, kostade hon vår hjälte multum i advokatkostnader.
7. Att själv ta kommandot över sånginsatserna i "Heaven´s Open". Många kassa vokalister har hamnat på vinyl men Oldfield måste vara en av de allra sämsta.

8. Att LSD-trippa med Kevin Ayres. Läs mer om konsekvenserna via länken ovan.

9. Att skicka med en totalt meningslös saga på innerkonvolutet till den annars fantastiska skivan "Amarok".

10. Att göra en skiva med enbart gitarrer, kompade av fler gitarrer och samplade gitarrer, posera med en gitarr på omslaget och kalla hela anrättningen för: "Guitars"!




Wednesday, July 25, 2007

The Hitparade v 30

Prince nya, "Planet Earth", är inget soundtrack beryktade BBC-serien med samma namn. Visserligen har båda utgivningarna sin beskärda del av fortplantningsscener, men... En bra skiva är det faktiskt, lill-prinsens nya. "Future Baby Mama" heter min favorit den här veckan. Av sex nykomlingar på min topplista över ny musik är det den enda som går in på topp 10.

I övrigt noterar vi en debut för rockiga Plastscines (låter som en blandning av sockiplast och mockasiner) och att smashing Pumpkins till sist får i alla fall en liten hit från nya skivan, trots att den i det stora hela är så långt från det Adore-melankoliska Pumpkins jag en gång föll för.

Topp 5:

1 (1) Florence Valentin - Pokerkväll i Vårby Gård
2 (2) Jens Lekman - Friday Night At The Drive-In Bingo
3 (6) Boat Club - Warmer Climes
4 (3) Montt Mardié - Set Sail Tomorrow
5 (5) James Yorkston - Woozy With Cider

Nykomlingar:
6 Prince - Future Baby Mama
14 Platiscines - Loser
17 Feist - One Two Three Four
18 Elin Sigvardsson - How You Dug Your Own Grave
19 Smashing Pumpkins - Starz
20 The Mary Onettes - Void

Listan finns i sin helhet i listpärmen hemma hos Jens

Tuesday, July 24, 2007

Jogg-blogg

Bana: Hästö
Tid: 32.19.3 (Personbästa: 31.51.9)
Placering: 1
Kommentar: Efter några lopp i stekande sol var det dyblöta regnskurar som gällde i dag. Bortsett från att jag alltid spänner mig lite inför halkrisken när det är blött är dagens väder helt klart bättre för en värmekänslg stackare som jag. Har haft någon form av infektion i kroppen och kurerade mig med echinacea-tabletter i går. Hushöll för säkerhets skull en liten aning med krafterna under loppet, men det räckte för en riktigt bra insats ändå. Skönt att formen håller i sig!

Awesome - en halvtidsbox

Min käre vän Larsa har skickat mig en cd-box med hela 52 av sina favoritlåtar under 2007 så här långt. De senaste två veckorna har jag lyssnat och lyssnat på "Awesome", som boxen är döpt till (och tittat förundrat på den lilla bebisen, Larsas nyfödde son, som pryder omslaget).

Mest av allt slås jag av hur jag och Larsa numera drar åt ganska olika håll i våra preferenser. Vi är båda fostrade i 80-talets synth-, ny-romanik- och new vawe-skola. Sedan dess har vi ytterligare breddat oss. Men medan jag gärna drar åt till exempel soul- och folkrockinfluenser har Larsas smak blivit mörkare och rockigare. Stora ljudbilder med ringande gitarrer finns det en del av på Awesome.

Jag har hur som helst plockat ut mina fem favoriter av låtarna som var nya för mig:

1. James Yorkston - Woozy With Cider
Som en light-variant av Paddy McAloons spoken word-epos "I Trawl The Megaherz". Vackert, meditativt, med ett litet stänk av melankoli.

2. Boat Club - Warmer Climes
The Embassy och The Tough Alliance har ett kärleksbarn ihop. Åtminstone låter det så.

3. Rooney - When Did Your Heart Go Missing
Fånigt bandnamn och det Oasis-stinkande albumet ger jag inte mycket för. Men denna låt, vilken klackspark!

4. Editors - Smokers Outside The Hospital Doors
Säregen låt om ett fenomen jag ofta noterat från min sjukhusnära arbetsplats.

5. Shout Out Louds - Streams Of Whiskey
Tolkningen av Pogues gamla fina pub-skrålare står sig visserligen slätt bredvid det härligt skrovliga originalet. Men en hjärtans glad påminnelse är det allt.

Monday, July 23, 2007

Farväl Dabbs

Fick i morse veta att Dabbs Greer avled den 28 april, nyss 90 fyllda. Dabbs spelade Reverand Alden, prästen i Lilla huset på prärien. Han dök också upp i diverse andra roller, inte minst i långfilmen Den gröna milen. När jag såg Dabbs i den filmen trodde jag att jag skulle ramla av biostolen. "Va! Lever han fortfarande?!"

Med sitt vita hår och knöliga ansikte såg Reverand Alden ut att vara sisådär 70 när Lilla huset gick på tv på 70- och 80-talet. I själva verket var han bara kring 60.


Far i frid, pastorn!


Mina 10 favoritkaraktärer i Lilla huset på prärien:


1. CHARLES INGALLS. Hela världens önskepappa, med ett rättspatos som saknar motstycke. Och som han kunde skratta! Och gråta!


2. MR EDWARDS. Grizzly-björnen, Charles oborstade och rakt igenom helkomiska kompis.


3. NELLIE OLESEN. Den bortskämda, guldlockiga och snorkiga flickan vi alla älskade att hata.


4. HARRIET OLESEN. Nellies minst lika osympatiska mamma.


5. NELS OLESEN. Nellies snälla och vansinnigt välklädde pappa, som ofta hamnade i komiska situationer på grund av sin familj.


6. MARY INGALLS. Älvan, med den förtrollande blicken. Historien om när hon blev blind är den mest gripande i hela serien.


7. REVERAND ALDEN. Den beskedlige prästen kunde då och då lätta på kragen och bli både avspänd och heligt förbannad.


8. LARS HANSON. Butter ägare till sågen, Charles arbetsplats. Svensk nybyggare, förvillande lik Hans Alfredsson. Brukade ge uttryck för sin frustration över livets vedermödor genomn att stöna "nej du!"


9. DOCTOR BAKER. Spelad av Kevin Hagen, mannen som hade mer mimik i pannvecken än vad de flesta skådespelare har i hela ansiktet.


10. LAURA INGALLS. Något av en huvudperson förstås, men jag blev aldrig så där totalcharmad av just henne. Nej, inte för hennes präktighet; flera av mina favoriter var om möjligt ännu präktigare. Kanske var det hennes råttliknande uppsyn.

Friday, July 20, 2007

Jogg-blogg

Bana: Bergåsa/Västra Mark
Tid: 34.45.5 (tidigare personbästa: 35.41.7)
Kommentar: En riktig kämparinsats i värmen, som plågade rejält, i synnerhet under andra hälften av loppet. Gick också ut lite väl hårt i dag. Formen är inte lika hysteriskt bra som för ett par veckor sedan, men berätta det för mina ben, någon! Skönt att i alla fall ha nått målet för säsongen med denna nya runa, att gå under 35 minuter blankt.

Thursday, July 19, 2007

Kents sämsta albumtitlar

"Tillbaka till samtiden". Jag kan inte avgöra om Kent återigen överträffat sig själva i att hitta på fåniga albumtitlar eller om de har någonting riktigt giftig sanning på gång om hur hela popkulturen tappat visioner och retarderat till en ömklig längtan efter ett bättre förr.

Skivan släpps den 17 oktober.

Kents sämsta albumtitlar till dags dato:

1. Du och jag, döden
2. Hagnesta Hill
3. Vapen och ammunition
4. Verkligen
5. B-sidor 95-00
6. Isola

Bonus: Kent fick 1997 Radio AF:s musikgrupps utmärkelse för fulast bandnamn baklänges: Tnek.